BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Wat is de wetgeving voor winterbanden in het buitenland?

In Nederland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht. Maar bent u er zeker van dat u de wetgeving van Europa kent voor uw volgende skivakantie?

Wetgeving winterbanden in Duitsland

In Duitsland veranderde in 2010 de wet omtrent winterbanden. Zo is het verplicht om te rijden met winterbanden in de sneeuw of op wegen die met ijs bedekt zijn. In het algemeen loopt de periode van oktober tot en met Pasen, maar kijk altijd de specifieke regiowetgeving na voordat u op reis gaat. Houd er rekening mee dat wanneer u het teken van een sneeuwketting tegenkomt onderweg, het verplicht is om sneeuwkettingen op uw banden te plaatsen. Indien u zich niet aan deze regels houdt, kunt u een boete krijgen en het niveau van uw verzekering kan met 30% verminderd worden.

Wetgeving winterbanden in Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Tijdens de periode van oktober tot en met Pasen is het echter sterk aangeraden om winterbanden te plaatsen. Als men dit niet doet en een ongeval veroorzaakt, dan kan de verzekeringsmaatschappij de hele schade niet dekken en zelfs actie tegen zijn cliënt ondernemen wegens nalatigheid. Ook als u onderweg het bord met de sneeuwkettingen ziet, betekent dit dat sneeuwkettingen verplicht zijn tijdens de koude maanden.

Wetgeving winterbanden in Italië

In Italië is het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen gereguleerd door de gemeenten, provincies, regio’s of andere maatschappijen. De periode van het gebruik strekt zich tussen 15 november en 15 april. In sommige gebieden komt u een bord tegen dat aangeeft dat u sneeuwkettingen op uw voertuig moet plaatsen. In dergelijke gevallen worden sneeuwkettingen verplicht geacht en worden ze aanzien als alternatief voor winterbanden.

Een laatste reistip

Als u een wagen in het buitenland huurt, dan mag u er niet vanuit gaan dat deze wagen automatisch uitgerust is met winterbanden. Soms moet u vragen of ze winterbanden willen monteren. Hiervoor zal u een meerprijs moeten betalen.

Lees meer advies

Hoeveel winterbanden heb ik nodig?
Hoeveel winterbanden heb ik nodig?

Heel wat mensen vragen zich af of ze 2 of 4 winterbanden nodig hebben. Ontdek hieronder waarom het beter is om te kiezen voor 4 winterbanden, in tegenstelling tot de vele misvattingen.

Lees meer
Wat is de wetgeving voor winterbanden in Nederland?
Wat is de wetgeving voor winterbanden in Nederland?

In Europa heeft elk land wettelijke regels over het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn niet wettelijk verplicht in Nederland.

Lees meer

Meer advies en video's

TIPS om uw voertuig uit te rusten en te rijden in de winter
Al ons winteradvies
TIPS om uw winterbanden beter te gebruiken
Alles over winterbanden
Mijn Winter met Michelin Breng de winter in alle veiligheid door

VIND DE JUISTE MICHELIN BAND VOOR MIJN AUTO

  • PERSONENAUTO
  • 4x4 / SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader