BANDENBANDEN BEKIJK ALLE BANDENBEKIJK ALLE BANDEN DEALERSDEALERS

Winterbanden: belasting- en snelheidsindex

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de toegelaten belasting en snelheid van winterbanden is? Ontdek de antwoorden hieronder!

Waar kan ik de belasting- en snelheidscijfers vinden?

De belasting- en de snelheidscijfers (ook wel aangeduid als indexen) bevinden zich aan de zijkant van de banden, over het algemeen naast de bandenmaat.

Wat is de belastingindex van winterbanden?

De belastingindex is een numerieke code die het maximale gewicht aangeeft dat een band kan dragen bij een bepaalde druk. Voorbeeld: een belastingindex van 105 betekent dat de band 925kg belasting heeft bij een bandenspanning van 2,5 bar. Overschrijd nooit de grenzen van de belasting, die aangeduid staan op de zijkant van de banden, of de maximale asbelasting van het voertuig die aangeduid staat op het aanplakbiljet. Overbelasting zorgt immers voor een overmatige hitte in de band, wat een defect kan veroorzaken.

Wat is de snelheidsindex van winterbanden?

De snelheidsindex geeft de maximale snelheid aan die de band kan dragen in de door de fabrikant opgegeven voorwaarden.

Is het mogelijk om een lagere snelheidsindex te gebruiken bij de montage van winterbanden?

Ja, het is heel gebruikelijk en toegestaan tijdens het rijden in de winter om een winterband te gebruiken met een lager snelheidscijfer dan de originele band. Als u een band met een lagere snelheidsindex gekozen heeft, dan wordt de topsnelheid van uw voertuig beperkt tot dit lagere snelheidscijfer. U moet zich steeds goed laten informeren over de nieuwe snelheidsbeperkingen.

Een laatste reistip

Als u niet zeker bent over de juiste belastingindex en snelheidscijfers, controleer dan de handleiding van de fabrikant voor meer instructies.

Lees meer advies

Hoe de slijtage van winterbanden nakijken?
Hoe de slijtage van winterbanden nakijken?

Het is van belang om geregeld de slijtage van uw banden na te kijken om zo de veiligheid van uw voertuig te garanderen. Hier zijn een aantal antwoorden op vragen die u over dit onderwerp zou kunnen hebben.

Lees meer
Wat is de wetgeving voor winterbanden in Nederland?
Wat is de wetgeving voor winterbanden in Nederland?

In Europa heeft elk land wettelijke regels over het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn niet wettelijk verplicht in Nederland.

Lees meer

Meer advies en video's

TIPS om uw voertuig uit te rusten en te rijden in de winter
Al ons winteradvies
TIPS om uw winterbanden beter te gebruiken
Alles over winterbanden
Mijn Winter met Michelin Breng de winter in alle veiligheid door

VIND DE JUISTE MICHELIN BAND VOOR MIJN AUTO

  • PERSONENAUTO
  • 4x4 / SUV
  • BESTELWAGEN - CAMPER
Loader