voiture bannière winter campaign listing header conduite en hiver

WINTERBANDEN: BELASTING- EN SNELHEIDSINDEX

Heeft u zich ooit afgevraagd wat de toegelaten belasting en snelheid van winterbanden is? Ontdek de antwoorden hieronder!

article topic15

article topic15

WAAR KAN IK DE BELASTING- EN SNELHEIDSCIJFERS VINDEN?

De belasting- en de snelheidscijfers (ook wel aangeduid als indexen) bevinden zich aan de zijkant van de banden, over het algemeen naast de bandenmaat.

WAT IS DE BELASTINGINDEX VAN WINTERBANDEN?

De belastingindex is een numerieke code die het maximale gewicht aangeeft dat een band kan dragen bij een bepaalde druk. Voorbeeld: een belastingindex van 105 betekent dat de band 925kg belasting heeft bij een bandenspanning van 2,5 bar. Overschrijd nooit de grenzen van de belasting, die aangeduid staan op de zijkant van de banden, of de maximale asbelasting van het voertuig die aangeduid staat op het aanplakbiljet. Overbelasting zorgt immers voor een overmatige hitte in de band, wat een defect kan veroorzaken.

WAT IS DE SNELHEIDSINDEX VAN WINTERBANDEN?

De snelheidsindex geeft de maximale snelheid aan die de band kan dragen in de door de fabrikant opgegeven voorwaarden.

IS HET MOGELIJK OM EEN LAGERE SNELHEIDSINDEX TE GEBRUIKEN BIJ DE MONTAGE VAN WINTERBANDEN?

Ja, het is heel gebruikelijk en toegestaan tijdens het rijden in de winter om een winterband te gebruiken met een lager snelheidscijfer dan de originele band. Als u een band met een lagere snelheidsindex gekozen heeft, dan wordt de topsnelheid van uw voertuig beperkt tot dit lagere snelheidscijfer. U moet zich steeds goed laten informeren over de nieuwe snelheidsbeperkingen.

EEN LAATSTE REISTIP

Als u niet zeker bent over de juiste belastingindex en snelheidscijfers, controleer dan de handleiding van de fabrikant voor meer instructies.

famille alpin

famille alpin

 

HOE DE SLIJTAGE VAN WINTERBANDEN NAKIJKEN?

Het is van belang om geregeld de slijtage van uw banden na te kijken om zo de veiligheid van uw voertuig te garanderen. Hier zijn een aantal antwoorden op vragen die u over dit onderwerp zou kunnen hebben.

michelin topic14

michelin topic14

WAT IS DE WETGEVING VOOR WINTERBANDEN IN NEDERLAND?

In Europa heeft elk land wettelijke regels over het gebruik van winterbanden. Winterbanden zijn niet wettelijk verplicht in Nederland.
 

Vind uw perfecte Michelin band in een paar seconden