4w 358 tire michelin pilot alpin five suv en us landscape 2

Zomer-, winter-, en all season banden:

wat zijn de verschillende soorten banden die beschikbaar zijn?

 

Zomerbanden? 4 season banden? Winterbanden? Het kan best lastig zijn om het bandenjargon te begrijpen en de soort banden te vinden die het beste bij uw behoeften past. Tegenwoordig vallen ze in drie hoofdgroepen, elk met hun eigen specifieke functies, voordelen en beperkingen. Het is belangrijk om te weten wat de verschillende soorten inhouden voor het maken van de juiste keuze.

Tips en adviezen auto
Verschillende bandensoorten: hoe te kiezen

Banden zijn het enige punt dat contact maakt tussen uw voertuig en de weg, ze dragen energie over van de motor naar het wegdek, bieden een stabiele rijrichting, maken effectief remmen mogelijk, weerstaan gewichtsoverdragingen en absorberen schokken. Met andere woorden: ze houden u veilig op de weg. Daarom is het zo belangrijk om de juiste keuze uit de verschillende bandensoorten te maken. Of het nu gaat om een standaardauto, 4x4 of SUV, alle voertuigen zijn ingeschaald voor een bepaalde bandenmaat, evenals een specifieke snelheids- en belastingsindex. Tenslotte moet u bij het maken van de juiste keuze ook rekening houden met de weersomstandigheden in uw regio en de invloed daarvan op de prestaties van uw banden. De eerste keuze die u moet maken is die uit de drie hoofdgroepen van specifieke banden:

  • winterbanden, geschikt voor temperaturen onder de 7 graden;
  • zomerbanden, die goed presteren op droge en natte wegdekken bij temperaturen boven de 7 graden;
  • 4 season banden, die zijn ontworpen om het hele jaar door te gebruiken bij verschillende weersomstandigheden.
primacy 4 page hiver

Zomerbanden

Deze banden zijn de meest bekende soort, en zijn ontworpen om te werken bij temperaturen hoger dan 7 graden (wanneer ze het best presteren) en op zowel droge als natte wegdekken.

Ze zijn ontworpen om uitstekende resultaten te leveren wat betreft:

  • comfort en brandstofgebruik voor wegbanden,

  • en grip en levensduur op circuit in het geval van Super Sport banden

Nadelen: ze doen hun werk minder goed op koude oppervlakken, en zijn niet goed geschikt voor besneeuwde wegen.

img 1

Gemiddelde vermindering van de remafstand van een zomerband ten opzichte van een wintergecertificeerde band. Remmen op droge ondergrond van 80 tot 0 km/u. TÜV SÜD 2013 tests, in 205/55 R16 H, uitgevoerd tussen 13°C en 26°C.

img 2

Gemiddelde vermindering van de remafstand van een zomerband ten opzichte van een wintergecertificeerde band. Remmen op nat wegdek van 80 tot 0 km/u. TÜV SÜD 2013 testen, in 205/55 R16 H, uitgevoerd tussen 20°C en 23°C.

Winterbanden

De voordelen van sneeuwbanden: ze zijn ontworpen om prestaties te leveren bij temperaturen onder de 7 graden en gaan goed om met zowel natte als besneeuwde oppervlakken. Ze worden vooral gebruikt om zomerbanden te vervangen voor het winterseizoen. Nadelen: ze presteren minder goed bij temperaturen boven de 7 graden en kunnen meer geluid produceren, en moeten dus vervangen worden met zomerbanden als het zomer wordt.

Het kan zijn dat u het vervelend vindt om twee keer per jaar uw banden te verwisselen. In dat geval zijn 4 season banden wellicht iets voor u.

car edito pneu voiture hiver michelin pilot alpin winter
img 3

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterbanden in vergelijking een zomerband. Remmen op nat wegdek van 80 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16, uitgevoerd bij 5°C.

img 4

Gemiddelde verkorting van de remafstand van een winterband in vergelijking met een zomerband. Remmen op sneeuw van 50 km/u naar 0 km/u. Tests van TÜV Süd in 2013, afmeting 205/55 R16 H, uitgevoerd bij -5°C.

car edito pneu voiture hiver michelin crossclimate toute saison winter
All season banden

4 season banden zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, waarschijnlijk vanwege hun hybride ontwerp die het mogelijk maakt dat ze goed presteren in meer verschillende weersomstandigheden dan zomer- of winterbanden. Ze zijn veel veiliger voor automobilisten die gewend zijn het hele jaar door met zomerbanden te rijden, wat vandaag de dag het geval is voor de meeste Europese automobilisten. Voor degenen die gewend zijn aan het elke jaar wisselen tussen zomer- en winterbanden zorgt de overstap naar all season banden (indien de rijomstandigheden dat toestaan) ervoor dat hun leven wat makkelijk wordt doordat ze het hele jaar door dezelfde banden kunnen gebruiken. Zo hoeven ze niet elke zes maanden hun banden te verwisselen.

Deze artikelen zijn mogelijk interessant voor u

De browser die u gebruikt wordt niet ondersteund
U gebruikt een browser die niet wordt ondersteund door deze website. Hierdoor werken sommige functies mogelijk niet goed. Dit kan leiden tot vreemde weergaven bij het browsen. Update uw browser of installeer een van de volgende browsers om optimaal te kunnen profiteren van deze website